Sudenpennut | Seikkailijat | Tarpojat | Samoajat | Vaeltajat | Johtajisto | Hallitus
Seikkailijat ovat uuden ohjelman mukaisesti 10–12-vuotiaita partiolaisia. Seikkailijakausi kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen siirrytään tarpojiin. Seikkailijajoukkue kokoontuu kerran viikossa. Lisäksi joukkueella on retki tai muu tapahtuma noin kerran kuussa.
Seikkailijajoukkueella on 1–2 johtajaa, sampoa, joista ainakin toisen tulisi olla yli 22-vuotias eli aikuinen. Sampo vastaa toiminnan suunnittelusta ja laadusta. Sampo on vastuussa ryhmäläisten turvallisuudesta toiminnan aikana. Sampo osallistuu viikoittaisiin kokouksiin, retkille, leireille, kilpailuihin ja muihin ryhmän tapahtumiin. Sammon apuna voi toimia toinen sampo, joka on myös aikuinen tai vaeltajaikäinen. Johtajat käyttävät apunaan seikkailijaikäisiä vertaisjohtajia eli vartionjohtajia ja tarpojien johtamisharjoittelijoita.
Huom! Otamme uusia jäseniä vastaan vuoden ympäri. Mukaan voit ilmoittautua lähettämällä viestin tornikotkat@gmail.com
Johtajien yhteystiedot | Seikkailijaohjelma
Partioasu | Retket ja leirit | Hyvä tietää
Seikkailijaohjelma:
Seikkailijoiden kaksivuotinen perusohjelma koostuu tervetuloa-vaiheesta sekä neljästä jaksosta eli ilmansuunnasta. Jaksojen nimet ovat Pohjoinen, Etelä, Länsi ja Itä. Ne tehdään edellämainitussa järjestyksessä. Kussakin ilmansuunnassa on noin 20 perusaktiviteettia ja lisäksi jokaisessa pääilmansuunnassa on 1 - 5 meripartioaktiviteettia.
Seikkailijoille on tarjolla yhteensä 52 taitomerkkiä eri aiheista. Tarkoituksena on tehdä vähintään yksi taitomerkki jokaisen ilmansuunnan aikana. Meripartiolaiset tekevät jokaisen pääilmansuunnan aikana tavallisen taitomerkin sijasta yhden neljästä meripartiotaitomerkistä.
Jokaiseen pääilmansuuntaan kuuluvat seuraavat elementit:
- noin 20 aktiviteettia, joista osa suoritetaan kololla ja osa maastossa
- kaksi retkeä
- päiväretki vain ensimmäisessä ilmansuunnassa
- monipuoliset, erityyppiset retket suositeltavia
- mennään metsään, ei pelkästään kämpälle
- myös lippukunnan yhteiset retket kelpaavat
- ainakin yksi taitomerkki
- osallistuminen partiotaitokisoihin tai muuhun partiomaiseen kisatapahtumaan
- muu tapahtuma voi olla iltarastit, lippukunnan urheilukisoihin osallistuminen tai vaikka haasteottelu missä tahansa lajissa jotain toista partiolaisryhmää vastaan
- PT-kisat voivat olla vartion, lippukunnan, alueen tai piirin kisat
- Tarkoituksena on kannustaa kisailemaan ja liikkumaan. Pitää olla kivaa!
Kolmas seikkailijavuosi koostuu väli-ilmansuunnista. Niitä voi suorittaan 0-4 ennen siirtymistä tarpojiin. Väli-ilmansuunta on yhden teeman ympärille koottu suorituskokonaisuus. Väli-ilmansuunnat ovat:
- Palvelu
- Isojen kisat
- Vaellus
- Talvileiri
Jokaisesta väli-ilmansuunnasta saa merkin. Väli-ilmansuuntia voidaan generoida jatkossa lisää, mm. piirin kehyhankkeesta voi tehdä väli-ilmansuunnan.
Seikkailijan partioasu:
Seikkailijoilla, tarpojilla, samoajilla, vaeltajilla ja johtajilla on kaikilla samanlaiset partioasut, joita käytetään kaikissa juhlatilaisuuksissa, mm. paraatissa, joulujuhlissa ja riihityksessä.
Partioasu on seuraava:
- Tummansininen partiopaita (käytämme siis ”vanhaa” tummansinistä)
- tummansiniset housut
- tummat (siniset tai mustat) hyvät kävelykengät
- partiohuivi
- baretti (tummansininen)
- partiovyö
Merkkien sijoitus partiopaitaan
Seikkailijaikäkauden väri on oranssi.
Oikea tasku
- Taskun yläpuolella järjestötunnus (Suomen partiolaiset)
- Järjestötunnuksen yläpuolella viimeisin leiri- tai tapahtumamerkki. Leiri- tai tapahtumamerkkejä kannetaan yksi kerrallaan.
Oikea hiha
- Seikkailijoiden aloitusmerrki, jonka ympärille kiinnitetään tehtyjen ilmansuuntien merkit. Ilmansuuntamerkin alle kiinnitetään mahdolliset väli-ilmansuuntien merkit sekä taitomerkit.
Vasen hiha
- Paikkakuntatunnus (TURKU) hihan olkasauman keskelle ylimmäiseksi
- Noin kolme senttiä paikkakuntatunnuksen alle piiritunnus
- Noin kolme senttiä piiritunnuksen alle poikien lupausmerkki
Kaikki asusteet ja partiohuivin saa ostaa esimerkiksi Scandinavian Outdoor Storesta (Hansa tai Kuninkoja). Jokainen uusi tornikotka saa huivimerkin lupauksenantotilaisuudessa, joka järjestetään aina joulukuussa.
Retket ja leirit:
Viikoittaisten kokousten lisäksi Tornikotkien seikkailijat osallistuvat retkille ja leireille ympäri vuoden. Syksyisin seikkailijat pitävät yhden tai kaksi viikonloppuretkeä, jonka lisäksi kaikki vartiot osallistuvat Hyypiön Hiippailuihin, joka on Tornikotkien, Tornipääskyjen ja Tuulihaukkojen yhteinen partiotaitokisa. Lisäksi Lounais-Suomen partiopiiri ja Suomen Partiolaiset järjestävät kisoja kolmesti vuodessa.
Keväällä seikkailijaretken lisäksi on tiedossa Tornipääskyjen kanssa yhdessä järjestettävä 3-4 päiväinen talvileiri, joka ajoittuu aina hiihtolomaviikolle. Kevään päättää koko lippukunnan yhteinen riihitys. Kesällä on luvassa 5-9 päivän mittainen kesäleiri.
Jos on jotain, mistä johtajien olisi hyvä tietää retkellä, vanhempien kannattaa ottaa yhteyttä johtajiin jo etukäteen (esim. lääkitykset, sairaudet).
Retkimaksut
Retket, leirit ym. tapahtumat maksavat aina erikseen, pituudesta ja paikasta riippuen. Osallistumismaksuilla katetaan ruokamenot, kuljetus, majoitus ja askartelu ym. kulut. Emme siis tee voittoa retkimaksuilla. Retkimaksuja maksettaessa laskun viestiosassa tulee ilmetä kuka maksaa ja mitä eli lapsen nimi ja retkiajankohta. Tarkemmat laskutustiedot tulee aina retkikirjeen mukana. Yleensä seikkailijoiden omat retket maksetaan suoraan omalle johtajalle.
Kaikista retkistä ja leireistä tiedotetaan hyvissä ajoin kirjeitse. Ilmoittautuminen tapahtuu kirjallisesti ja se on sitova. Mahdolliset peruutukset tulee tehdä viikkoa ennen retkeä (poikkeuksena sairastapaukset). Peruutuksen myöhästyminen tai peruuttamatta jättäminen velvoittaa maksamaan maksun.
Mitä mukaan?
Jokaisen retkikirjeen mukana tulee tarvittavien varusteiden luettelo. Retken pituus ja vuodenaika vaikuttavat varusteisiin ja niiden määrään. Kalliiden kameroiden yms. Mukaan ottamista kannattaa harkita. Kännyköiden mukaan ottaminen retkille on kielletty. Retken johtajalla on mukanaan puhelin, joten tarpeen vaatiessa saamme yhteyden sudenpennun kotiin.
Tässä yleisimpiä mukaan otettavia varusteita:
- partiohuivi
- makuupussi ja makuualusta
- ruokailuvälineet kankaisessa pussissa
- säänmukaiset ulkoiluvarusteet
- sadevarusteet ja kumisaappaat
- (talvella; pipo, kaulahuivi ja useat lapaset)
- vaihtovaatteet
- lämmin yöasu
- peseytymistarvikkeet
- puukko
- taskulamppu
- muistiinpanovälineet
- mahdolliset henk.koht. lääkkeet
Pakkaaminen
- Partiolainen pakkaa tavaransa itse
- Tavarat on hyvä nimikoida
- Kaikki tavarat ja vaatteet pakataan yhteen rinkkaan, kassiin tai reppuun.
- Koska yövymme usein ulkona, kaikki tavarat kannattaa pakata rinkan sisälle muovikasseihin, jotta vaatteet eivät kastu ja jotta ne pysyvät järjestyksessä.
- Mukaan vain sen verran tavaroita kun itse jaksaa kantaa
- Mukaan kannattaa ottaa sellaisia vaatteita, jotka ovat mukavia päällä ja joiden likaantumisesta ei tarvitse murehtia. Ei siis parhaimpia kouluvaatteita.
- Huomioikaa sääolosuhteet. Vartioretkillä ei useinkaan ole mahdollisuutta päästä sisätiloihin. Kylmänä vuodenaikana retkillä on usein mukana lämmitettävä talviteltta.
Hyvä tietää:
Jäsenmaksu
Loka-marraskuussa jokaisen postiluukusta tipahtaa vuosittainen jäsenmaksulappu. Jäsenmaksu sisältää mm. vakuutuksen seuraavan vuoden partiotapahtumiin (toissijainen tapaturma- ja matkavakuutuksen osalta). Lippukuntamme sihteeri ilmoittaa kaikkien uusien jäsenten tiedot Suomen Partiolaisten jäsenrekisteriin. Jäsenmaksuasioissa ym. kannattaa ottaa yhteys lippukuntamme sihteeriin.
Tiedottaminen
Tiedotamme aina kokousmuutoksista, seuraavassa kokouksessa tarvittavista varusteista, retkistä ja vierailuista erillisellä kirjeellä, jonka saa kokouksessa. Aina voi myös soittaa omalle johtajalle, jos jotain kysyttävää ilmenee. Johtajille on hyvä ilmoittaa osoitteenmuutoksesta.
Muutaman kerran vuodessa ilmestyy myös lippukunnan oma jäsentiedote Tonik-extra, joka lähetetään postissa jokaisen kotiin. Tonik-extrassa tiedotetaan usein erilaisista lippukunnan tapahtumista.